17-03-2020
Sjors de Kleijn

Remote Access, Service & Monitoring voor Industriële Robots en Cobots

Door fabrikanten en system integrators worden steeds vaker industriële robots ingezet taken te automatiseren. Dit heeft heeft diverse voordelen, zoals het verbeteren van de veiligheid en inzetbaarheid van werknemers, het verhogen van de productieoutput en het verminderen van  bedrijfskosten en reststromen. Maar hierdoor neemt ook de behoefte aan remote access, service en monitoring voor robots toe om de downtime beperkt blijft.

Met IXON kun je industriële robots van alle grote robotmerken op afstand benaderen en besturen. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste functies van ons industriële IoT platform en vertellen we graag meer over onze end-to-end gateway, de IXrouter, zodat iedereen kan profiteren van de flexibiliteit van werken op afstand. Ontdek hoe eenvoudig remote troubleshooting, condition monitoring, software deployment en het opstand bedienen en programmeren van de teach pendant (HMI) zijn geworden door gebruik te maken van IXON's webgebaseerde platform en de bijbehorende apps.

Tip: Ervaar de voordelen en het gebruiksgemak zelf en start direct met onze 30-dagen trial.

IXON Cloud voor industriële robots en cobots IXON Cloud voor industriële robots en cobots

Een universele Remote Access & IoT-oplossing voor industriële robots

IXON heeft een unieke Industrial IoT-oplossing ontwikkeld om uw industriële robots en cobots uit te breiden met Remote Access en IoT-functionaliteit via een webgebaseerd remote service platform.

Met IXON Cloud krijgt u snel en zonder problemen toegang tot uw collaborative robots via een beveiligde VPN-verbinding, van waar ook ter wereld. In ons dashboard kunt u bovendien configureren dat via dezelfde veilige VPN-verbinding veilig toegang tot aangesloten of geïntegreerde componenten krijgt, die normaal gesproken alleen via VNC of HTTP te benaderen zijn.

Wat biedt IXON engineers en operators om remote service, inzichten en monitoring te vergemakkelijken:

• Maak overal snel verbinding met de controller of PLC van uw robot via een beveiligde VPN-tunnel vanaf uw computer of smartphone.
  • De teach pendant van het HMI display van de robot kan volledig op afstand bediend en geprogrammeerd worden door gebruik te maken van VNC over een veilige VPN verbinding. Open de webserver van de robot via HTTPS vanuit uw browser. Dit is ook mogelijk op uw smartphone of tablet.
  • IXON ondersteunt alle moderne industriële protocollen (zoals Modbus TCP, Ethernet/IP of OPC UA) voor het verzamelen van data en parameters direct vanuit de robot. Met deze data kunt u vervolgens snel uw eigen robot dashboards in elkaar zetten voor live condition monitoring of historische gegevens. Dankzij de webgebaseerde configuratie is het niet meer nodig om dit zelf te programmeren.
  • Stel alarmmeldingen voor de robot in en ontvang een bericht op uw telefoon of in de mail als er iets mis is. Handig voor corrective, preventive of predictive maintenance.
  • Beheer al uw robots op één plek en controleer wie toegang heeft met ons role-based access control.
  • Bekijk alle features zoals de API en white labelling.

Voor het verbinden van uw robot of cobot met IXON Cloud is er de IXrouter, onze industriële VPN router en edge gateway, die is ontworpen voor veiligheid en een eenvoudige configuratie.

Meer weten over de voordelen van een IoT-platform voor industriële robots? Kijk dan hier.

IXON is de complete Industrial IoT-oplossing voor industriële machines & robots IXON is de complete Industrial IoT-oplossing voor industriële machines & robots

IoT-connectivity voor industriële (collaborative) robots

De IXrouter is IXON's edge gateway en is te combineren met alle bekende merken industriële robots. De router integreert uw robot/cobot met IXON Cloud, zodat u op afstand toegang krijgt via een beveiligde verbinding. De installatie is eenvoudig en elk apparaat is voorzien van levenslange gratis VPN/VNC-toegang en technische ondersteuning.

Koppel een robot/cobot met de IXON Cloud

Om gebruik te kunnen maken van IXON Cloud is het nodig om eerst een gratis account aan te maken en uw industriële robots met dit platform te verbinden middels een IXrouter. In deze video leggen we aan de hand van drie eenvoudige stappen uit hoe u de IXrouter met het IXON Cloud platform verbindt.

Iedere industriële VPN router beschikt over vier ethernet poorten om industriële robots (of PLC's of andere randapparatuur) aan te sluiten, en een WAN poort om verbinding te maken met het internet. Er zijn meerdere versies van de IXrouter, zodat de internetverbinding op meerdere manieren opgebouwd kan worden:

• Ethernet
  • Ethernet & 4G Global
  • Ethernet & Wi-Fi
  • Ethernet, 4G Global & Wi-Fi

Op de varianten met meerdere aansluitingen is daarnaast een automatische fail-over in te stellen. Bij het uitvallen dan de hoofdverbinding, bouwt de router dan automatisch een verbinding op via de secundaire verbindingsmogelijkheid.

Tip: Wilt u snel aan de slag met de simpelste remote access-oplossing ooit? Vraag dan vrijblijvend een Starter Kit aan.

VPN-toegang voor robots en cobots

Zodra de IXrouter is geactiveerd, kunt uw zich bij IXON Cloud aanmelden met een bedrijfsaccount en vervolgens een veilige VPN-verbinding met een robot opbouwen. Kies de router waarmee u wilt verbinden en klik op de VPN-knop. Vervolgens wordt een veilige VPN-tunnel tussen uw computer en de IXON Cloud opgebouwd. De router zelf, en daarmee ook de robot, is via VPN met de Cloud verbonden. Hierdoor is het hele traject via VPN beveiligd. U heeft ook volledig toegang tot het netwerk achter de IXrouter, waarin de robot hangt. Dit maakt allerlei nieuwe toepassingen mogelijk zoals remote troubleshooting, het aanpassen van instellingen of het uitrollen van nieuwe software releases.

Bedien de robots teach pendant (HMI) op afstand via VNC

Als u de teach pendant van de robot via VNC in IXON Cloud toegankelijk maakt, kunt u deze volledig via het IXON-platform bedienen. Nadat u de VNC verbinding in uw IXON-account hebt ingesteld, kunt u IXON Cloud gebruiken om de robotarm op afstand configureren en bedienen via de teach pendant.

Bekijk, open en bedien het HMI-paneel van de robot op afstand via uw browser of smartphone-apps. Instellen duurt nog geen 5 minuten.

Bedien het display van een robot op afstand met een teach pendant. Bedien het display van een robot op afstand met een teach pendant.

Data logging voor robots

Cloud Data Logging is onze service om data van uw robot te verzamelen en veilig op te slaan in IXON Cloud, en deze via geavanceerde en eenvoudig te gebruiken dashboards te benaderen.

Instellen van data acquisitie van uw robot in IXON Cloud

Om data te verzamelen van uw robot moet u in uw IXON Cloud-account allereerst Data Logging activeren. IXON ondersteunt talloze protocollen, zoals Ethernet/IP, MELSEC, OPC UA en Modbus/TCP. Configureer de robot parameters die u wilt loggen en selecteer wanneer deze gelogd moeten worden (on interval, on change of custom trigger). Nadat dit is geconfigureerd en de instellingen naar de IXrouter zijn gepubliceerd, start direct de gegevensverwerking.

Data van de robot worden nu lokaal door de IXrouter opgevraagd en in een cache opgeslagen. Wanneer er aan de conditiecriteria wordt voldaan (interval, change of trigger), worden de gegevens naar de cloud gestuurd en daar opgeslagen. Mocht de internetverbinding van de IXrouter tijdelijk wegvallen, dan gaan de gegevens niet verloren maar worden ze zolang lokaal opgeslagen. Zodra de verbinding is hersteld, worden de gegevens geüpload en de cache weer geleegd. De cache is dusdanig ruim gedimensioneerd dat in de meeste gevallen een periode van enkele dagen tot weken overbrugd kan worden.

De data kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden, bijvoorbeeld voor data visualisatie, het triggeren van een alarm of door deze te koppelen met andere applicaties via de IXON API.

Dashboards voor industriële robots voor condition monitoring Dashboards voor industriële robots voor condition monitoring

Creëer een robotdashboard voor analyse en remote condition monitoring

Met de drag & drop editor is het heel eenvoudig om widgets toe te voegen en meerdere dashboards te bouwen op basis van de verzamelde robotgegevens. Voeg een meter, periode, tabellen of grafiekwidget toe om een datarapport of live monitor voor uw robots en cobots te maken. In deze dashboards kunnen zowel historische als real-time gegevens worden weergegeven voor remote condition monitoring. Dashboards kunnen ook heel eenvoudig worden gedeeld met servicepartners, engineers of klanten om de samenwerking te verstevigen en inzichten te delen.

Configureer robotalarmen voor foutmeldingen en onderhoudsdoeleinden

Om alarmmeldingen voor een robot te kunnen ontvangen, moet u allereerst in uw account Cloud Notify activeren. Alarmen kunnen worden aangemaakt op basis van de toestand of waarde van een parameter. Zo kunt u bijvoorbeeld een melding krijgen als de robottoestand gelijk is aan "PAUSED" of als het aantal bedrijfsuren een bepaalde limiet heeft bereikt.

Nu is het zaak om IXON Cloud alarmen toe te voegen. Dit doet u in de Cloud Notify-sectie. Eerst stelt u de variabele, prioriteit, triggers en instructies voor de operator in. Daarna selecteert u wie er allemaal een push-bericht of e-mail moeten ontvangen als het alarm wordt getriggerd. Simpeler kan niet.

Ontvang alarmen voor ongewone activiteiten van je industriële robot. Ontvang alarmen voor ongewone activiteiten van je industriële robot.

Ondersteunde robotmerken

Omdat onze oplossing geschikt is voor bijzonder veel industriële toepassingen, is deze compatibel met vrijwel alle robot- en PLC-merken. Hieronder vind je een (beperkte) opsomming van robotmerken met ondersteuning voor Remote Access (VPN).

ABB robotics, Aubo robotics, Automata (Eva robot), Comau, Doosan, Epson robotics, FANUC, Hanwha, Kawasaki robotics, KUKA, Mitsubishi Electric, Nachi, Omron, OTC Daihen, Panasonic robotics, Sawyer, Stäubli, Techman, Universal Robots (UR+), Yaskawa, KEBA.

Staat een merk niet in deze lijst, neem dan a.u.b. contact op met ons Support Team.

Verken IXON Cloud voor remote service met collaborative robots

Start nu met het instellen van remote access over VPN met je robot/cobot, teach pendant en condition monitoring in slechts enkele minuten! Laat hieronder je gegevens achter en we sturen een Starter Kit op, bestaande uit onze meest geavanceerde IXrouter (Wi-Fi, Ethernet en 4G/LTE) en alle benodigde accessoires voor je project. Zo kun je de router en het platform in je eigen tempo verkennen en de IoT features met je eigen robot uitproberen.

[[Starter kit aanvragen]]

of verken het IXON Cloud platform met onze Free Product Tour.