06-03-2020
Sjors de Kleijn

FANUC Robots op afstand bedienen en beheren

FANUC heeft een uitgebreid gamma aan industriële collaboratieve robots, die worden gebruikt voor palletiseren, verven en lassen. De cobots staan garant voor een hoge productiviteit. Om meer toegevoegde waarde en flexibiliteit te genereren breiden onze klanten de cobots uit met edge connectiviteit en mogelijkheden om de robots of afstand te beheren. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van IXON’s end-to-end IoT-oplossing. In dit artikel gaan we in op de voordelen, laten we zien hoe het werkt en hoe je ermee kunt starten.

Industrieel IoT platform voor FANUC Robots / Cobots

IXON heeft een krachtig Industrieel IoT platform ontwikkeld om FANUC Robots uit te breiden met Remote Access- en IoT-mogelijkheden. Door gebruik te maken van IXON Cloud krijg je onmiddellijk en snel toegang tot je FANUC robots (CR-, M-, R-, P-, SCARA, LR-made series) via een veilige VPN verbinding, van waar dan ook ter wereld.

IXON's Remote Service portal  is compatibel met een uitgebreid palet aan industriële robots en cobots van bijvoorbeeld UR+, FANUC, Mitsubishi, ABB, Techman, Yaskawa, Doosan, Saywer, Hanwha en nog veel meer. Neem contact op om de compatibiliteit met eigen robots/cobots te verifiëren of start de Free Product Tour om kennis te maken met ons platform.

IXON Cloud voor FANUC robots: Toegang op afstand (VPN), Web Access voor HMI en Webservers, dashboards en alarmfuncties. IXON Cloud voor FANUC robots: Toegang op afstand (VPN), Web Access voor HMI en Webservers, dashboards en alarmfuncties.

Wat heeft IXON Cloud te bieden voor FANUC robots

Dankzij IXON Cloud krijgt uw makkelijk en veilig toegang tot uw FANUC robots, zodat je de robot en de HMI interface kunt bedienen op je smartphone of computers. Met IXON Cloud kun je:

• Op afstand verbinden met een FANUC controller, de iHMI touch controller openen en bedienen met HTTP.
  • Data van uw robot loggen en bekijken in eenvoudig configureerbare robot dashboards.
  • Ontvang een alarmmelding als er iets mis gaat bij machines die gebruikmaken van bijvoorbeeld preventive of predictive maintenance. Deze meldingen kunnen op verschillende manieren verstuurd worden, bijvoorbeeld als e-mail of als bericht op je mobiele telefoon.
  • Beheer al je robots op een centrale plek en controleer wie toegang heeft via het gebruikersbeheer.
  • Biedt eigen aangepaste apps aan of integreer met third-party services via de compleet gedocumenteerde IXON API.
  • De volledige functionaliteit en data kunnen via deze API geëxporteerd worden, dus geen lock-in effect!
  • IXON is een volledig open platform. Je data blijven dus altijd van jou.
  • Integreer FANUC robots met IXON Cloud met de speciaal hiervoor ontworpen IXrouter.

> Ontdek meer voordelen van ons IoT-platform voor industriële robots.

Edge connectiviteit voor FANUC robots

De IXrouter is IXON’s industriële VPN router & edge gateway. Hij is volledig compatibel met FANUC's industriële robots. De IXrouter zorgt voor een optimale integratie van robots met IXON Cloud zodat je deze bijvoorbeeld op afstand kunt programmeren, ingebouwde webservers via HTTP(S) in het platform kunt integreren of voor data logging, zodat gegevens van de robot kunnen worden geregistreerd. Om de webserver van de robot/cobot te kunnen bedienen en benaderen, kan veilig gebruik worden gemaakt van HTTP over VPN. De ingebouwde data collector (edge computing) wordt gebruikt om nuttige robotstatistieken bij te houden en je te voorzien van preventieve of voorspellende alarmmeldingen als er iets is wat de aandacht nodig heeft. De IXrouter ondersteunt o.a. het Modbus/TCP protocol.

Tip: Probeer de makkelijkste en veiligste remote access-oplossing voor FANUC Robots direct uit: IXON Cloud. Vraag een gratis Starter Kit aan.

IXrouter voor FANUC - IoT Edge connectivity device IXrouter voor FANUC - IoT Edge connectivity device

Koppelen van FANUC robots aan IXON Cloud

Om gebruik te maken van IXON Cloud moet je eerst een gratis account aanmaken en je industriële robots met het platform verbinden met de IXrouter.

Elke industriële VPN router beschikt aan de LAN-zijde over vier ethernet poorten voor het verbinden van machines (PLC controllers) en robots, en een WAN poort om hem te verbinden met het internet. Er zijn meerdere manieren om de IXrouter aan het internet te koppelen:

• Ethernet
  • Ethernet & 4G Global
  • Ethernet & Wi-Fi
  • Ethernet, 4G Global & Wi-Fi

Elk apparaat beschikt gedurende de levensduur over gratis VPN / HTTP toegang en support van onze helpdesk. Bij elke router is het mogelijk om Cloud Logging en Cloud Notify te activeren voor respectievelijk data logging en alarmmeldingen. Kies simpelweg de router op basis van het gewenste type internettoegang, verbindt deze met je robot(s) of cobot(s) en configureer de router via de cloud. Alles wijst zich vanzelf. Achter de router kun je met een switche uiteraard nog  meer robots of cobots koppelen.

In deze video leggen we aan de hand van slechts drie eenvoudige stappen uit hoe je de IXrouter aan het IXON Cloud Remote Service platform koppelt.

Remote access (VPN) voor FANUC robots

Zodra de IXrouter is geactiveerd, kun je in je IXON Cloud-account inloggen en een veilige VPN-verbinding met je FANUC-robot opzetten. Kies de gewenste router / robot waarmee je wilt verbinden en klik op de VPN-knop. Zodra je dat doet, wordt er een veilige VPN tunnel opgebouwd van je computer, via de IXON Cloud naar de robot en heb je volledig toegang tot het netwerk van de FANUC robot voor remote troubleshooting, monitoring of om een nieuwe softwareversie uit te rollen ('secure remote software deployment').

Bedien de FANUC robot controller op afstand via HTTP

Zodra je de HTTP server hebt geconfigureerd, kun je het scherm van de FANUC robot controller van iHMI binnen de IXON Cloud op afstand bekijken, configureren en beheren door het scherm in je browser over te nemen. Bekijk, benader en bedien de website van de robot op afstand via je browser of smartphone apps.

Remote control the FANUC iHMI touch controller via HTTPS - IXON Remote control the FANUC iHMI touch controller via HTTPS - IXON

Hoe verzamel en log je data van FANUC robots?

Cloud Logging is onze dienst waarmee om data van FANUC robot/cobot te verzamelen. De gegevens wordt vervolgens veilig naar IXON Cloud verstuurd en kunnen daar weergegeven worden in geavanceerde, maar eenvoudig te gebruiken dashboards. Het is ook mogelijk om de gegevens te gebruiken voor het instellen van alarmen en notificaties. De dashboards kunnen op elk apparaat met een internetverbinding (smartphone, tablet of PC) worden bekeken.

De IXrouter heeft een lokale cache voor als de internetverbinding tijdelijk wegvalt. Afhankelijk van de hoeveel gelogde data, kunnen deze hierin tot wel twee weken gecachet worden. Zodra de internetverbinding weer hersteld is, stuurt de IXrouter de data weer door naar de cloud. Er gaat dus geen data verloren.

Datalogging instellen van FANUC robots naar IXON Cloud

Om data te verzamelen van een FANUC robot dien je Cloud Logging in je IXON-account te activeren. IXON ondersteunt o.a. het Modbus/TCP protocol. Configureer nu de robotparameters die je wilt loggen (on interval, on change of een custom trigger). De IXrouter monitort de variabelen en stuurt deze naar de IXON Cloud zodat je ze in dashboards kunt weergeven (voor diagnose of monitoring) of voor het versturen van alarmmeldingen.

Dashboards voor FANUC robots Dashboards voor FANUC robots

Dashboard voor FANUC-robots: van data naar inzicht

Nu de data van je robot worden verzameld in IXON Cloud kun je deze direct gebruiken voor het configureren van dashboards en monitoring van de robots. Met de drag & drop editor kun je widgets toevoegen en snel meerdere dashboards bouwen die gebruikmaken van deze data. Voeg een meter, tijdspanne, tabellen of grafiekwidget toe om een datarapport of live monitor voor je FANUC Robots te maken.

Stel predictive maintenance alarmmeldingen in voor FANUC robots

Voor het maken en ontvangen van alarmmeldingen van FANUC robots moet je eerst in je IXON Cloud account Cloud Notify activeren. Alarmen kunnen worden aangemaakt op basis van bepaalde condities of de inhoud/waarde van een bepaalde parameter, bijvoorbeeld wanneer de robottoestand “FAULT” bevat.

Alarmen toevoegen doe je iIn IXON Cloud in de Cloud Notify-sectie: kies de variabele en prioriteit, stel de voorwaarden en instructies voor de operator, selecteer wie de alarmmelding moet ontvangen en tot slot op welke manier, bijvoorbeeld als pushbericht op je smartphone of als e-mail in je inbox.

IXON Cloud testen voor remote maintenance van FANUC robots

De beste manier om IXON Cloud te ervaren, is door er zelf mee aan de slag te gaan. Stel in slechts enkele minuten remote access voor FANUC robots in! Laat hieronder je gegevens achter en we sturen je graag een Starter Kit met onze meest uitgebreide IXrouter (Wi-Fi, Ethernet en 4G/LTE-module) en alle benodigde accessoires zodat je je experiment direct kunt starten. Bouw een volledig scenario na voor remote access en data logging en test onze IoT features met je eigen FANUC robot. Ervaar zelf het gemak van de geavanceerde IXrouter en het IXON Cloud platform.

Veel klanten met FANUC robots verbonden deze al met IXON Cloud. Maar mocht je er desondanks niet uitkomen, neem dan gerust contact op met ons Support Team. Zij helpen je graag op weg. Bij vragen of verzoeken kunt u eenvoudig contact opnemen.

[[Starter kit aanvragen]]

Of verken IXON Cloud via onze Free Product Tour.