24-03-2020
Sjors de Kleijn

Toegang op afstand voor industriële Mitsubishi robots

Veilige VPN-, VNC- en gegevenstoegang voor collaboratieve Mitsubishi-robots

Mitsubishi Electric heeft een breed scala aan industriële collaboratieve robots die gebruikt worden voor het palletiseren, inspecteren, verwerken, assembleren, verpakken etc. Om meer flexibiliteit te creëren voor robotoperators en -technici, kun je deze eenvoudig uitbreiden met edge-connectiviteit en externe toegang met behulp van IXON's industriële IoT-oplossing. In dit artikel wordt uitgelegd wat de voordelen zijn, hoe het werkt en hoe je aan de slag kunt gaan.

Industrieel IoT-platform voor Mitsubishi Electric Robots

IXON heeft een krachtig Industrieel IoT platform gecreëerd om je Industrial Mitsubishi MELFA Robots te upgraden met Remote Access en data functies. Met IXON Cloud heb je direct en eenvoudig toegang tot je horizontale (RH), verticale (RV), werkende (RP) of slimme plus MELFA-robots via een beveiligde VPN-verbinding, waar ook ter wereld.

Remote access voor industriële robots/cobots van Mitsubishi Remote access voor industriële robots/cobots van Mitsubishi

IXON Cloud voor Mitsubishi Robotics

Dankzij IXON Cloud krijg je eenvoudig en veilig externe toegang tot je Mitsubishi Robots om de robot en HMI-interface op je smartphone of laptop te benaderen en te bedienen. De voordelen van IXON Cloud:

• Maak op afstand verbinding met je Mitsubishi-robotcontroller via een beveiligde VPN-verbinding en neem het HMI GOT display over en bedien het met VNC.
  • Verzamel en bekijk de robot data die in aanpasbare dashboards met live of historische data.
  • Wordt op de hoogte worden gesteld wanneer er iets misgaat met de robot of gebruik het voor preventief onderhoud. Deze alarm meldingen kunnen op meerdere manieren worden verzonden: per e-mail of via notificaties of je telefoon.
  • Beheer al je robots in één platform en beheer wie er toegang heeft met uitgebreid gebruikersbeheer.
  • Maak je eigen apps of integreer met applicaties van derden via de IXON API.

Om je Mitsubishi-robot aan te sluiten op de IXON Cloud gebruik je de IXrouter, een industriële VPN-router die is geoptimaliseerd voor veiligheid en gebruiksgemak, waardoor het opzetten van een VPN verbinding een fluitje van een cent is.

> Ontdek hier meer voordelen van een IoT-platform voor industriële robots.

Edge gateway voor Mitsubishi robots

De IXrouter is de edge gateway van IXON en is volledig compatibel met industriële Mitsubishi-robots. Het integreert de robot met de IXON Cloud voor het op afstand programmeren van de robot via VPN en biedt VNC-functionaliteit en datalogging mogelijkheden.

VNC wordt gebruikt om het HMI-scherm van de robot op afstand te bedienen en te bekijken; de ingebouwde datacollector (met behulp van edge computing en OPC UA- en Modbus/TCP-protocollen) wordt gebruikt om robotstatistieken te presenteren en je te voorzien van waarschuwingen wanneer iets aandacht nodig heeft, bijvoorbeeld bij aankomend onderhoud.

Tip: Probeer de eenvoudigste en veilige oplossing voor toegang op afstand voor Mitsubishi Robots: IXON Cloud. Vraag hier je Starter Kit aan.

Hoe verbind je de Mitsubishi-robot met de IXON Cloud?

Om gebruik te maken van de IXON Cloud dien je een gratis bedrijfsaccount aan te maken om vervolgens je industriële robots aan te sluiten op dit platform met behulp van een IXrouter

Elke IXrouter heeft vier ethernetpoorten voor het aansluiten van machines (PLC's) en robots en één WAN-poort om deze aan te sluiten op het internet. Er zijn meerdere modellen van de IXrouter met verschillende internettoegang opties:

• Ethernet
  • Ethernet en 4G Global
  • Ethernet en Wi-Fi
  • Ethernet, 4G Global en Wi-Fi

Elk apparaat bevat levenslange VPN/VNC-toegang en -ondersteuning en de optie om Cloud Logging en Cloud Notify te activeren. Kies een manier om internettoegang te krijgen, sluit je robot(s) aan en je bent klaar.

In deze video leggen we kort uit hoe je de IXrouter kunt aansluiten op het IXON Cloud platform in slechts 3 eenvoudige stappen.

IXrouter: Industriële VPN router voor Mitsubishi robots IXrouter: Industriële VPN router voor Mitsubishi robots

Krijg VPN toegang op afstand tot Mitsubishi Robots

Zodra je IXrouter-apparaat is geactiveerd, kun je aanmelden met je IXON Cloud-account om een beveiligde VPN-verbinding met je MELFA-robot tot stand te brengen. Kies het apparaat waarmee je verbinding wilt maken en druk op de VPN-knop. Nu wordt er een veilige VPN-tunnel gemaakt vanaf je computer, via de IXON Cloud naar je robot. Je hebt volledige netwerktoegang tot je Mitsubishi-robot voor het op afstand oplossen van problemen met PLC's/controllers/robots en het monitoren of het publiceren van nieuwe robot software.

Op afstand bedienen van het Mitsubishi HMI GOT-paneel via VNC

Na het configureren van de VNC-server kun je de Mitsubishi-robotarmen op afstand bekijken, configureren en bedienen vanuit de IXON Cloud door het HMI-scherm over te nemen. Bekijk, open en bedien het Mitsubishi Robot HMI GOT-paneel op afstand via je browser of via de IXON smartphone app.

Op afstand Mitsubishi HMI-paneel bedienen Op afstand Mitsubishi HMI-paneel bedienen

Data van Mitsubishi Robots verzamelen en veilig opslaan

Cloud Logging is een dienst waarmee je Mitsubishi-robot data kunt verzamelen, veilig naar de IXON Cloud kunt sturen en via geavanceerde en eenvoudig te gebruiken dashboards kunt benaderen. De dashboards kunnen vanaf elk apparaat (smartphone, tablet of PC) met een internetverbinding worden bekeken. Met de data kun je ook op de cloud gebaseerde alarmen aanmaken en versturen.

De gegevens van de robot worden door de IXrouter gebufferd totdat ze naar de cloud worden geüpload. Mocht de IXrouter tijdelijk zijn internetverbinding verliezen, dan gaan deze gegevens niet verloren. Zodra de verbinding wordt hersteld, worden de gegevens geüpload naar de IXON Cloud. Deze lokale backup is meestal meer dan voldoende om een paar weken te overbruggen wanneer internet niet beschikbaar is.

Het opzetten van gegevensverzameling van Mitsubishi-robot naar IXON Cloud

Om gegevens van je Mitsubishi-robot te verzamelen, activeer je Data Logging in je IXON Cloud-account. IXON ondersteunt de MELSEC, OPC UA- en Modbus/TCP-protocollen. Je kunt de robotparameters configureren die je wilt vastleggen en kiezen wanneer deze moeten worden vastgelegd (op interval, bij wijziging of een aangepaste trigger). De IXrouter bewaakt deze parameters en stuurt ze naar de IXON Cloud zodat je ze in dashboards kunt presenteren of kunt gebruiken voor het activeren van alarmen.

Dashboards voor Mitsubishi robots Dashboards voor Mitsubishi robots

Maak een Mitsubishi Robot-dashboard met robotgegevens

Zodra de gegevens van je robot zijn verzameld en veilig zijn verzonden en opgeslagen in IXON Cloud, kun je deze gebruiken om robotdashboards samen te stellen. Met behulp van onze drag & drop editor kun je widgets toevoegen en meerdere dashboards bouwen op basis van de verzamelde data. Voeg een meter, periode, tabel of grafiek toe om een datarapport of live monitor voor je Mitsubishi Robot te maken. Als je robotgegevens wilt combineren met data uit andere bronnen, kun je gebruik maken van onze API, die alle gegevens toegankelijk maakt voor elk andere toepassing en applicatie van derden.

Stel een onderhoudsalarm in voor Mitsubishi Robots

Om alarmen van je Mitsubishi-robot aan te maken en te versturen activeer je Cloud Notify in je IXON Cloud account. Alarmen kunnen worden aangemaakt op basis van de toestand van een parameter, zoals wanneer de status van het robotprogramma gelijk is aan "STOPPED".

In de IXON Cloud kun je alarmen toevoegen in de service Cloud Notify. Kies de variabele, de prioriteit, stel de voorwaarde en instructies voor de operator in. Vervolgens definieer je wie het smartphone bericht of de e-mail moet ontvangen wanneer het alarm wordt geactiveerd.

Probeer IXON Cloud voor onderhoud op afstand van Mitsubishi-robots

Ervaar zelf het gemak van toegang op afstand voor je industriële robot! Laat je gegevens achter en wij sturen je een Starter Kit met onze meest geavanceerde IXrouter (Wi-Fi, Ethernet en 4G/LTE) en alle benodigde accessoires om je project te starten. Test een volledig scenario voor toegang op afstand en test onze data-functies met je eigen Mitsubishi-robot. Ervaar het gemak van de IXrouter en het IXON Cloud-platform in onze starterskit.

[[Vraag je Starter kit aan]]

of verken het IXON Cloud platform in onze gratis producttour.

Je bent niet de eerste die een industriële robot heeft aangesloten op de IXON Cloud. Ons supportteam helpt je op weg. Stuur eventuele vragen via onze contactpagina.