31-12-2019
Sjors de Kleijn

Op afstand toegang tot en bediening van Universal Robots

Industrial IoT platform voor Universal Robots

IXON is officieel Industrial IoT partner van Universal Robots heeft een krachtig Industrieel IoT platform gecreëerd om Universal Robots te upgraden met IoT-functionaliteiten. Met IXON Cloud heb je direct en eenvoudig toegang tot UR3, UR5, UR10 of UE16 cobots via een beveiligde VPN-verbinding, waar ook ter wereld, op elk moment van de dag.

Wat kun je verwachten van IXON Cloud?

Dankzij IXON Cloud krijg je eenvoudig en veilig via het web toegang tot Universal Robots, om de robot en zijn interface op je smartphone of computer te benaderen en te bedienen. Met het remote service portaal kun je:

Om jouw Universal Robots cobot te integreren met IXON Cloud hebben we een URCap applicatie ontwikkeld, IXON Connector.

> Ontdek hier meer voordelen van een IoT platform voor industriële collaborative robots (cobots).
> IXON is compatibel met een breed scala aan industriële robots/cobots zoals FANUC, Mitsubishi, ABB, Yaskawa, Doosan, Saywer, Hanwha en meer. Neem contact op om de compatibiliteit met uw robot te controleren.

IXON Connector (URCap) voor Universal Robots

De IXON Connector is de URCap plugin voor Universal Robots cobots. De plugin integreert de cobot met de IXON Cloud door het voorzien van een VNC server en data logging mogelijkheden. VNC wordt gebruikt om op afstand het HMI-scherm van de cobot te bedienen en te bekijken; data logging wordt gebruikt om nuttige statistieken te maken en je te voorzien van meldingen wanneer iets aandacht nodig heeft.

De IXON Connector is speciaal ontworpen voor de IXrouter. De IXrouter en de IXON Connector URCap is een officieel UR+ gecertificeerd product. Alle typen cobots (UR3, UR5, UR10 of UR16) zijn compatibel met de IXON Connector voor industriële toegang op afstand.

Tip: Probeer de eenvoudigste oplossing voor toegang tot industrial robots/cobots op afstand: IXON Cloud. Vraag hier je Starter Kit aan of verken het platform met een Gratis Producttour.

IXON Cloud: Remote Service en IoT platform voor Universal Robots (UR+) IXON Cloud: Remote Service en IoT platform voor Universal Robots (UR+)

Hoe je een UR+ cobot verbindt met de IXON Cloud

Om gebruik te maken van de IXON Cloud dien je een gratis bedrijfsaccount aan te maken en de robot met een IXrouter te koppelen aan het platform.

Elke industriële VPN-router heeft vier ethernetpoorten voor het aansluiten van machines en één WAN-poort om deze aan te sluiten op het internet. Er zijn meerdere IXrouter modellen die verschillende manieren ondersteunen om toegang tot het internet te krijgen:

• Ethernet
  • Ethernet & 4G
  • Ethernet & Wi-Fi
  • Ethernet, 4G & Wi-Fi

Elk apparaat is inclusief levenslange ondersteuning en toegang tot IXON Cloud functies, de optie om Cloud Logging en Cloud Notify te activeren, en gratis technische ondersteuning. Als het apparaat verschillende connectiviteitsmethodes ondersteunt, kun je er meerdere instellen als reserve/back-up optie. Kies simpelweg een manier om internettoegang te krijgen, sluit je cobot(s) aan en je bent klaar.

Activeer de IXrouter

Het activeren van de IXrouter is eenvoudiger dan bij de meeste andere routers. Meestal worden routers geconfigureerd via hun eigen webinterface. De IXrouter daarentegen leest de initiële configuratie van een USB-stick. Maak het configuratiebestand aan in je IXON Cloud-account, download het naar de bijgeleverde USB-stick en sluit deze aan op de IXrouter. Bij het opstarten leest de IXrouter het configuratiebestand uit en maakt hij automatisch verbinding met de IXON Cloud. Vervolgens krijg je, nadat je het apparaat op IXON Cloud een naam geeft en activeert, toegang tot de cobot vanuit het IXON Cloud bedrijfsaccount. Elke toekomstige configuratie wordt via IXON Cloud afgehandeld. Lees hier de gedetailleerde installatiestappen.

Installeer de IXON Connector URCap

Plaats het URCap "IXONConnector-x.x.x.jar" bestand op een USB-stick en steek het in de zijkant van de polyscoop en installeer het van daaruit. Instructies zijn te vinden op de support website van Universal Robots. De URCap en een volledige installatiehandleiding kunnen worden aangevraagd via onze contactpagina.

Installeer de IXON Connector URCap op Universal Robot Installeer de IXON Connector URCap op Universal Robot

VPN-toegang opzetten tot UR+ Robots

Zodra het IXrouter-apparaat is geactiveerd en de URCap is geïnstalleerd, kun je inloggen op je IXON Cloud-account om een beveiligde VPN-verbinding met de Universal Robots cobot tot stand te brengen. Kies het apparaat waarmee je verbinding wilt maken en druk op de VPN-knop. Nu wordt de beveiligde VPN-tunnel gemaakt vanaf je computer, via de IXON Cloud naar de robot. Je hebt volledige netwerktoegang tot de Universal Robot voor het oplossen van problemen, het monitoren en het publiceren van nieuwe programmeersoftware.

Op afstand de Universal Robots teach hanger bedienen via VNC

Als je de VNC-server in de URCap hebt geconfigureerd, kun je de polyscope op afstand bekijken en bedienen vanuit de IXON Cloud door het scherm over te nemen. Bekijk, open en bedien het Universal Robots HMI-scherm op afstand via je browser of smartphone app.

Op afstand het UR+ Teach Pendant scherm bedienen met IXON Cloud Op afstand het UR+ Teach Pendant scherm bedienen met IXON Cloud

Hoe verzamel en log je Universal Robots data?

Cloud Logging is een dienst waarmee je toegang krijgt tot de gegevens uit de Universal Robots cobot en deze kunt ophalen, veilig naar de IXON Cloud kunt sturen en via geavanceerde en eenvoudig te gebruiken dashboards kunt visualiseren – of waarmee je cloud gebaseerde alarmen kunt aanmaken. Deze dashboards kunnen vanaf elk apparaat met een internetverbinding worden bekeken.

Als er geen internetverbinding beschikbaar is voor de IXrouter, gaan je gegevens niet verloren. De IXrouter kan lokaal gegevens opslaan als er geen internetverbinding beschikbaar is. Als de IXrouter weer internet heeft, stuurt hij de gegevens direct naar de cloud.

Stel de Variabele Logger in om data te loggen naar IXON Cloud

Om gegevens van de Universal Robot te verzamelen, voeg je een nieuw knooppunt toe in de IXON Connector (Variabele Logger) en activeer je Cloud Logging in het IXON Cloud-account. Je kunt deze node aan uw programma toevoegen om variabele data in de IXON Cloud te loggen. De Variabele Logger kan globale en installatievariabelen op de IXON Cloud loggen. Je hoeft enkel te configureren welke variabelen je wilt aanmelden in de URCap en te definiëren wanneer deze moeten worden gelogd (op interval, bij wijziging of bij aangepaste trigger). We hebben alle globale variabelen voorgedefinieerd met behulp van een import om de configuratie gemakkelijk te maken.

Dashboards voor Universal Robot cobots UR+ Dashboards voor Universal Robot cobots UR+

Maak een universeel robotdashboard van cobotgegevens

Nu de data worden verzameld van je Universal Robot en veilig worden verzonden naar en opgeslagen in IXON Cloud, kun je deze gebruiken om robotdashboards te configureren. Met behulp van de drag & drop editor kun je gemakkelijk widgets toevoegen en dashboards bouwen op basis van de verzamelde data. Voeg een meter, periode, tabel of grafiekwidget toe om een datarapport of live monitor voor de Universal Robots te maken.

Ontvang meldingen van je Universal Robot

Om alarmen te creëren en te ontvangen van je Universal Robot cobot voeg je een nieuw knooppunt toe in de IXON Connector: "IXON Notify" en activeer je Cloud Notify in het IXON Cloud-account. Alarmen kunnen worden aangemaakt op basis van de toestand van een variabele, zoals wanneer de temperatuur hoger is dan 50 graden of wanneer de status van het robotprogramma gelijk is aan "STOPPED".

Op de IXON Cloud kun je alarmen toevoegen in de Cloud Notify sectie. Kies de variabele, de prioriteit, stel de voorwaarde en de instructies voor de operator in. Vervolgens bepaal je wie er een smartphone push-bericht of e-mail moet ontvangen wanneer het alarm wordt geactiveerd.

Instellen van een Universal Robot-alarm in de IXON Cloud Instellen van een Universal Robot-alarm in de IXON Cloud

Probeer IXON Cloud voor remote onderhoud van UR+ cobots

Ervaar het opzetten van toegang op afstand tot je Universal Robot in slechts enkele minuten! Laat je gegevens achter en we sturen je een Starter Kit met onze meest geavanceerde IXrouter (Wi-Fi, Ethernet en 4G) en alle benodigde accessoires om een (test) project te starten. Stel een compleet scenario op voor service op afstand en test de IoT functionaliteiten met je eigen Universal Robot. Ervaar de eenvoud van de IXrouter en het IXON Cloud-platform.

De IXON Connector URCap en een volledige installatiehandleiding kunnen worden aangevraagd via onze contactpagina.

Vraag gratis een starter kit aan

30 dagen op proef. 100% vrijblijvend.

IXON Cloud voor UR+ collaboratieve robots: Toegang op afstand, HMI-scherm op afstand bedienen, robotdashboards en alarmen IXON Cloud voor UR+ collaboratieve robots: Toegang op afstand, HMI-scherm op afstand bedienen, robotdashboards en alarmen