03-03-2020
Sjors de Kleijn

Hoe je een HMI in minder dan 5 minuten op afstand kunt instellen met behulp van VNC

Overal en altijd snel reageren met HMI Control en Web Access op afstand met behulp van het IXON Cloud platform of de IXON app

Deze stap-voor-stap handleiding laat zien hoe je op afstand verbinding kunt maken met jouw Human Machine Interface (HMI, touch panel of bedieningspaneel) met behulp van VNC en IXON Cloud

VNC (virtual network computing) is een technologie die traditioneel gezien gebruikt wordt om desktops op afstand te delen. Dit type toegang op afstand kan echter ook worden gebruikt om te zien wat er op een HMI-scherm wordt weergegeven en deze via een netwerkverbinding te bedienen. IXON Cloud heeft ingebouwde functionaliteiten om HMI-schermen te openen en te bedienen. Het is erg krachtig en ook beschikbaar in de IXON Cloud app voor je smartphone. De installatie is eenvoudig. Dus laten we eens kijken hoe je HMI-toegang kunt configureren.

Tip: Probeer de VNC-functie in onze Gratis Product Tour.

In minder dan 5 minuten toegang tot de HMI op afstand instellen In minder dan 5 minuten toegang tot de HMI op afstand instellen

Handleiding voor het instellen van HMI toegang op afstand met IXON Cloud

Binnen 5 minuten is het HMI-paneel toegankelijk voor industriële toegang en bediening op afstand. Volg deze vijf stappen om verbinding te maken met het HMI-paneel van jouw machine vanaf jouw PC of smartphone.

Stap 1: Sluit de IXrouter aan op de IXON Cloud

Om te beginnen heb je enkel een IXrouter (of Starter Kit), een IXON Cloud account en internettoegang nodig. Volg de 3 eenvoudige stappen om de IXrouter aan te sluiten op jouw IXON Cloud account met behulp van een configuratiebestand en de meegeleverde USB-stick. Dit proces is zeer eenvoudig en vanzelfsprekend, en neemt ongeveer 2 minuten van uw tijd in beslag (bekijk de video).

Na stap 1 kun je een beveiligde VPN-tunner instellen vanaf jouw PC naar de IXrouter via IXON Cloud. Alle apparaten die je op de IXrotuer aansluit (PLC, HMI, Robots, IP-camera etc.) zijn nu veilig vanaf afstand toegankelijk.

Inhoud van de IXrouter Starter Kit Inhoud van de IXrouter Starter Kit

Stap 2: Sluit jouw HMI-paneel aan op de IXrouter

De volgende stap is het aansluiten van jouw HMI bedieningspaneel op de IXrouter. Sluit simpelweg een netwerkkabel van het HMI-paneel aan op een van de Ethernet-poorten van de IXrouter. Als jouw HMI-scherm is aangesloten op een PLC, sluit je de PLC aan op de IXrouter.

Opmerking: De meeste HMI merken hebben embedded VNC-serversoftware. Zo niet, dan moet je een gratis VNC softwareprogramma zoals RealVNC of TightVNC op het HMI-apparaat installeren.

IXrouter aangesloten op een Beijer HMI bedieningspaneel IXrouter aangesloten op een Beijer HMI bedieningspaneel

Step 3: Voeg een VNC dienst toe

Nu moet je een VNC service configureren:

1. Open je IXrouter apparaat in jouw IXON account en open het tabblad Services
  2. Klik op de plus knop
  3. Voer de naam en het IP-adres* van het HMI-paneel in en klik op volgende
  4. Kies VNC server
  5. Voer een beschrijvende naam in, stel de poort in (de standaard VNC-poort is 5900) en het wachtwoord (wanneer deze beveiligd is) en klik op toevoegen
  6. Druk ten slotte op Push changes in het configuratie tabblad om de setup de voltooien.

Dat is het, de VNC service is succesvol toegevoegd.

* Als je het IP-adres van het HMI-paneel niet kent: maak een VPN verbinding met de IXrouter die zich in het info tabblad bevindt, en gebruik een IP-scannertool (zoals Advanced IP Scanner) om deze te krijgen.

Stap 4: Webgebaseerde toegang tot het HMI-paneel

Nu de VNC service is toegevoegd, ga je naar het info tabblad om de HMI viewer in de webbrowser te openen. Klik vervolgens op de knop om het HMI-paneel te openen.

Nu kun je het bedieningspaneel van de HMI volledig bekijken en bedienen. De viewer toont de actuele scherminhoud van de externe HMI computer op jouw lokale computerscherm en kan er ook toetsenbord- en muissignalen naartoe sturen.

Stap 5: Installeer de HMI remote viewer app voor iOS en Android

Als jij, of de machinebediener van de klant, meer flexibiliteit wilt om het HMI-aanraakpaneel overal te kunnen gebruiken, installeer dan de IXON Cloud app. Deze app voor iPhone en Android bevat alle functies op met één klik toegang te krijgen tot de HMI-panelen. Je kunt het HMI scherm soepel bedienen en in- en uitzoomen vanaf elke plek.

Download IXON’s HMI Remote Viewer voor iOS en Android.

IXON Cloud - Web Access to HMI + HTTP server

Test zelf de HMI-functie voor toegang op afstand

Je kunt de VNC-service van IXON testen in onze gratis product tour. Je hoeft alleen maar door de machines te bladeren, een HMI-paneel te openen en alle functies zoals VPN, datalogging en dashboards te verkennen. Als je ervaring wilt opdoen met jouw eigen touchscreen, vraag dan een IXrouter Starter Kit aan en begin met experimenteren.

((Gratis Product Tour))

Het gebruik van web-based toegang om jouw HMI op afstand te bedienen is inbegrepen bij de aanschaf van een IXrouter of IXagent licentie. Zie ons prijsmodel voor een overzicht van de standaardfuncties en add-ons.

Voordelen van IXON's web-based HMI toegang voor service op afstand

Verbeteren van de mogelijkheden van de operator

Verhoog het vertrouwen van de operator, het situationele bewustzijn en de beslissingsondersteuning om fouten en machinestilstand te verminderen. Verhoog de productietijd en geef ze volledige HMI-besturing om hun machines op afstand te bedienen.

Snelle reactie overal, altijd en op elk apparaat

Krijg HMI-visualisatie en -controle waar en wanneer je het nodig hebt met hoge snelheid en prestaties. Verbinding maken met machines op afstand met IXON is de beste manier voor operators om de prestaties te maximaliseren.

Beveiligd door ontwerp, cloud enabled

IXON's web HMI-functie maakt gebruik van gecodeerde communicatie van jouw webclient met behulp van SSL- en/of VPN-certificaten. Met end-to-end data encryptie en aanvullende beveiligingsmaatregelen zoals een ingebouwde firewall en two-factor authentication is IXON veruit superieur als het gaat om beveiliging. Lees er alles over in onze Security Whitepaper.

Ondersteuning voor alle industriële PC's, PLC's, HMI's met behulp van VNC

IXON’s embedded VNC viewer kan worden gebruikt om op afstand elke computer te bedienen die een VNC server heeft en die is aangesloten op de IXrouter of waarop de embedded IXagent software is geïnstalleerd.

Tijd winnende opstelling

In dit artikel hebben we laten zien hoe eenvoudig het is om een verbinding op afstand met jouw HMI of PLC tot stand te brengen. Dit bespaart enorm veel tijd.

IXON Cloud: Jouw alles-in-één Remote Service Portal

IXON gaat veel verder dan de VNC-functionaliteit om op afstand te werken. Naast het op afstand bedienen van een machine-interface, kun je op afstand toegang krijgen tot jouw machine en gegevens, PLC-software op afstand bedienen en uploaden, of machine dashboards configureren. Gevoelige gegevens op het bedrijfsnetwerk blijven afgeschermd van het internet.

Met uitgebreide functies op afstand, een webgebaseerd platform, universele compatibiliteit en een hogesnelheidsverbinding creëert IXON de ideale voorwaarden voor een probleemloze werking op afstand. Dit creëert toegevoegde waarde voor machinebouwers en systeemintegratoren omdat zij de serviceniveaus voor hun machines kunnen upgraden

IXON Cloud is ook een veelzijdig samenwerkingstool. Je kunt bijvoorbeeld de medewerkers van de klant uitnodigen om hun HMI-paneel te bedienen of een live machine bewakingsdashboard te bekijken. Of je kunt de servicemedewerkers toegang geven tot de PLC van de machine voor onderhoud op afstand.

Ontdek alle mogelijkheden van IXON Cloud of neem contact met ons op als je een demonstratie of offerte wilt.

[[Neem contact op]]