13-12-2019
Sjors de Kleijn

Hoe los je problemen met PLC's op afstand op?

Een eenvoudige manier om op afstand PLC support te verlenen

Door het installeren en configureren van een geavanceerde industriële remote access router, kun je services op expertniveau leveren vanaf externe locaties om onderhoudskosten drastisch te verlagen en machine-uptime verder te optimaliseren. Maar werken op afstand biedt meer voordelen. Naast de ondersteuning van machines en processen over de hele wereld, kun je op afstand problemen met machines oplossen, PLC's programmeren, HMI's bekijken en besturen of beelden van een webcamera bekijken.

Zo los je op afstand problemen met een PLC op:

• Sluit de PLC aan op een industriële remote access router of edge gateway
  • Verbind de router met het internet om deze aan te sluiten op een cloud-platform
  • Zet een VPN-verbinding op vanaf je PC, via een cloud-platform, naar de PLC en krijg volledige netwerktoegang
  • Je kunt nu vanaf je werkstation bij de PLC om problemen op afstand op te lossen

Hieronder leggen we uit hoe je PLC-problemen kunt oplossen met behulp van de IXrouter en het IXON Cloud platform. Test een volledig scenario met behulp van de gratis starterskit of ontdek hoe het werkt met een simulatie in de Gratis Product Tour.

Animation how secure remote access to PLC works for remote download and upload PLC programming software

Hoe je PLC-software op afstand download en upload via het internet

Om op afstand toegang te krijgen tot uw Programmable Logic Controller (PLC), moet deze eerst worden aangesloten op het internet. Hiervoor biedt IXON een eigen ontworpen industriële VPN router, de IXrouter. Afhankelijk van het model kan deze een internetverbinding opzetten via Ethernet, Wi-Fi en/of 4G. Elk model biedt toegang tot het web-based IXON Cloud platform, waarmee al je apparaten in een duidelijk overzicht te beheren en op afstand te benaderen zijn.

Het aansluiten van een PLC op het internet is eenvoudig. Sluit de ethernetpoort van de PLC aan op de IXrouter en configureer de gewenste internetverbinding via IXON’s Industriële IoT platform. Als de PLC zich op een geïsoleerde locatie bevindt met een slechte of ontbrekende internetverbinding, of als het niet mogelijk is om de internetverbinding in de fabriek te gebruiken, biedt een model met 4G-internetverbinding een passende oplossing.

Zodra de internetverbinding is geconfigureerd, kun je veilig op afstand een VPN-verbinding met de PLC tot stand brengen. Net alsof je de PLC rechtstreeks op de pc aansluit. Nu is het mogelijk om de PLC op afstand te programmeren en programmeersoftware te uploaden of downloaden.

Illustratie van de opstelling van IXON Cloud en de stappen voor veilige toegang tot een PLC via het internet Illustratie van de opstelling van IXON Cloud en de stappen voor veilige toegang tot een PLC via het internet

Hoe je een PLC-probleem op afstand controleert en oplost

Nu kun je de PLC veilig via IXON Cloud benaderen middels volledige netwerktoegang tot de PLC en aangesloten apparatuur. Hierdoor kun je de PLC-diagnose controleren en:

Hier vind je enkele tips voor het oplossen van PLC-problemen en de top 5 problemen met PLC's.

Op afstand toegang krijgen tot PLC data

Om op afstand toegang te krijgen tot PLC-gegevens maak je gebruik van de Data Logging-functionaliteit van IXON Cloud. Dit is een robuuste, veilige en betrouwbare manier om gegevens rechtstreeks vanuit de PLC naar de cloud te sturen. De gegevens van de PLC worden veilig opgeslagen in IXON Cloud-databases en zijn beschikbaar voor ruwe export (CSV), datavisualisatie of voor gebruik in externe applicaties via de API

Het is zeer eenvoudig te gebruiken en vereist geen programmering. Volg simpelweg deze stappen om op afstand toegang te krijgen tot PLC-data:

1. Eerst zet je een gegevensbron op in de IXON Cloud. IXON ondersteunt PLC protocollen zoals OPC-UA, Modbus TCP, Siemens S7 en Ethernet IP
  2. Vervolgens configureer je de PLC variabelen die je wilt verzamelen en opslaan
  3. Tot slot configureer je de triggers om te definiëren wanneer de gegevens moeten worden overgedragen en opgeslagen

De IXrouter of embedded software agent ('IXagent') gaat zorgvuldig om met de configuratie dankzij de ingebouwde edge technologie. Het "praat" met de PLC om de PLC-gegevens te bewaken, te verzamelen, voor te bereiden en te verzenden volgens de ingevoerde instellingen.

Industriële protocollen om op afstand toegang te krijgen tot PLC-gegevens Industriële protocollen om op afstand toegang te krijgen tot PLC-gegevens

Hoe controleer je ongewenste toegang tot je PLC?

Volgens een PLC-toegangscontrole-beveiligingsanalyse zijn PLC's een geprefereerd doelwit voor aanvallers van industriële besturingssystemen (ICS). De ingebouwde firewall van de IXrouter blokkeert ongewenste toegang tot de PLC van buiten de fabriek en scheidt het machinenetwerk van het bedrijfsnetwerk. Het Certificate Authority-systeem van IXON voorkomt Man-in-the-Middle-aanvallen en elimineert de noodzaak van een vast IP-adres of het openen van firewall-poorten.

Met het geavanceerde gebruikersbeheer behoud je de controle over de toegangsrechten van elke gebruiker.

Ontdek het gemak van toegang tot PLC's & machine data met IXON Cloud

Probeer het maar eens – zonder verplichtingen. Ontdek onbeperkte ondersteuning op afstand en krijg toegang tot machinegegevens en andere aangesloten industriële apparaten.

[[Maak je gratis IXON Cloud account]]

((Test de IXrouter))