22-10-2019
Sjors de Kleijn

Veilig toegang op afstand voor PLCnext Controller

Krijg veilige VPN verbinding en data toegang voor Phoenix Contact controllers en apparatuur

Met toegang op afstand via VPN kun je op afstand problemen oplossen en jouw PLCnext controller programmeren. Ongeveer 90 procent van de bedieningsproblemen waarmee technici worden geconfronteerd, kan worden opgelost door toegang op afstand tot het besturingssysteem. Een voorwaarde voor toegang op afstand is dat machines op een veilige manier via het internet toegankelijk zijn. Niemand wil immers de veiligheid of de dagelijkse taken van de betrokken partijen ondermijnen.

IXON Cloud is ontworpen om jou gemakkelijk via het internet te bieden naar machines en installaties bij de klant of in het veld. IXON Cloud is volledig compatibel met PLCnext met behulp van de IXON Cloud Connector of de IXrouter.

PLCnext controller aangesloten op een IXrouter voor wereldwijde toegang op afstand PLCnext controller aangesloten op een IXrouter voor wereldwijde toegang op afstand

Twee manieren om veilig toegang op afstand te krijgen tot jouw PLCnext-controller

Er zijn twee eenvoudige manieren om een veilige verbinding met jouw PLCnext-toestel op te zetten, waar ook ter wereld:

1. IXON Cloud Connector
    IXON heeft een IXagent ontwikkeld voor PLCnext: IXON Cloud Connector. Deze embedded software kan direct vanuit de PLCnext store op jouw PLCnext apparaat worden geïnstalleerd en maakt veilige VPN toegang mogelijk. De installatie is eenvoudig en snel (handleiding) maar is beperkt tot toegang tot alleen het PLCnext-apparaat.
  2. IXrouter
    The IXrouter is IXON's industriële VPN router & edge apparaat en heet nog meer flexibiliteit dan de embedded connector. Verschillende modellen van de IXrouter maken een internetverbinding via ethernet, 4G/LTE of Wi-Fi mogelijk. De IXrouter heeft toegang tot de PLCnext controller en biedt volledige toegang tot industriële componenten in het machinenetwerk, zoals een HMI, IP-camera, robot of sensoren. Om een veilige oplossing te garanderen heeft de IXrouter een ingebouwde firewall om het bedrijfsnetwerk te scheiden van het machinenetwerk.

Beide connectiviteitsopties verbinden jouw PLCnext-controller veilig (met behulp van een VPN-tunnel) met de IXON Cloud (een extern serviceportaal). Jouw machines zijn op afstand toegankelijk in slechts enkele minuten en kunnen eenvoudig worden geconfigureerd om de data in de IXON Cloud te verzamelen en op te slaan - zonder één regel code. Definieer de variabelen die je in IXON Cloud wilt loggen en maak jouw eigen dashboards of alarmen.

Deze korte video laat zien wat je kunt verwachten van de IXON Cloud Connector voor PLCnext:

Verken IXON Cloud voor externe VPN-toegang tot Phoenix Contact PLC

Voordelen van het gebruik van IXON Cloud voor Phoenix Contact controllers:

• Eén webportaal om al je machines te beheren met uitgebreid toegangsbeheer
  • Plug & Play installatie en volledig web-gebaseerd (je hebt geen extra software nodig)
  • Ondersteuning voor Ethernet (LAN), 4G/LTE en Wi-Fi-connectiviteit met de IXrouter
  • Veilige VPN-verbindingen op zowel desktop en via de mobiele apps
  • Hoogwaardige beveiliging
  • Toekomstbestendig en naar wens van jouw (klanten) uitbreidbaar met data-functies voor data logging, alarmen en machine dashboards.

Meld je aan voor de Gratis Product Tour om ons platform zelf te ervaren of ontdek hier alle IXON Cloud-functies.

Hoe log je data van PLCnext naar IXON Cloud?

Met de datalogging functie van IXON Cloud kun je data veilig loggen van het PLCnext apparaat naar de IXON Cloud. Het verzamelt, bereidt voor, verzendt en slaat data op met behulp van een veilige MQTT, waarbij automatisch een verbinding wordt gemaakt tussen het PLCnext-apparaat en de IXON Cloud. Je hoeft alleen maar de parameters te definiëren die je wilt loggen en de interval daarvan (log on interval, log on change, of log on trigger).

De verzamelde data kan vervolgens worden gebruikt voor verdere analyse en optimalisatie van systemen of processen. Ook is het mogelijk om op basis van deze data alarmmelding te versturen (handig als er op een alarmknop wordt gedrukt of de productielijn stilvalt) of om je eigen (live) dashboards samen te stellen. Deze extra functies zijn beschikbaar in jouw IXON Cloud-portaal.

Het PLCnext-apparaat ondersteunt het Modbus TCP/IP en OPC-UA protocol. Beide protocollen kunnen worden gebruikt om de variabelen van jouw PLCnext-apparaat (of aangesloten componenten met behulp van de IXrouter) te bewaken.

Hoe maak en verstuur je alarmen voor PLCnext controllers?

Ontvang waarschuwingen over belangrijke machinegebeurtenissen om stilstand te verminderen of om onderhoudsupdates te voorspellen. Met de alarm- en notificatiefunctie van IXON Cloud kun je push-berichten of e-mails versturen zonder enige codering. Gebruik deze functie om gebeurtenissen te monitoren en alarmen te activeren, in de fabriek of vanaf een externe locatie, door gebruik te maken van de verzamelde data van het PLCnext-apparaat.

Definieer wanneer (variabele, toestand en prioriteit) het alarm moet worden geactiveerd en wie een melding met instructies moet ontvangen.

Toegang tot de PLCnext-webserver (HTTP) op afstand

IXON heeft Web-based toegang ontwikkeld zodat je eenvoudig toegang hebt tot de HTTP(S)-server van jouw machine zonder dat je een VPN-verbinding nodig hebt. Dit stelt je in staat om toegang te krijgen tot de servers van jouw machine op elk mobiel of desktopapparaat met een internetverbinding.

Toegang tot en controle voor de PLCnext webserver direct en veilig vanuit de browser, er is geen extra software nodig. Een snelle en naadloze verbinding is gegarandeerd, aangezien deze via het wereldwijde VPN-netwerk van IXON loopt.

Wanneer je PC een HTTP- of HTTPS-server draait, kun je deze benaderen zonder dat je een VPN-verbinding nodig hebt. Met jouw IXON Cloud account heb je snel toegang tot de HTTP- of HTTPS-server op elk mobiel en desktopapparaat met een internetverbinding. Deze stappen laten zien hoe je een HTTP- of HTTPS-service kunt instellen.

Van afstand HMI-touchscreens bekijken en bedienen

Met VPN-toegang krijg je op afstand een veilige en volledige netwerktoegang tot het PLC-machinenetwerk. Om jou meer mogelijkheden te bieden, ondersteunen wij het VNC-protocol om op afstand toegang te krijgen tot elk industrieel besturingssysteem dat is aangesloten op jouw Phoenix Contact PLC of PLCnext (bij gebruik van de IXrouter). Deze functionaliteit is inbegrepen en gratis.

Touch panels voor bewaking op afstand via VNC

Met behulp van het VNC-protocol is er een optie beschikbaar om een HMI op afstand te bekijken en monitoren. Bekijk, open, en bedien jouw Phoenix Contact touchscreen (of een ander HMI-merk dat VNC ondersteunt) op afstand via je browser of mobiele apps.

Tip: Download de IXON Cloud mobiele app om push-berichten van jouw PLCnext-apparaat op jouw smartphone te krijgen, toegang te krijgen tot de dashboards, HMI's te besturen en toegang te krijgen tot de webserver. Beschikbaar voor iPhone en Android.

Op afstand Phoenix Contact HMI-panelen bekijken en bedienen Op afstand Phoenix Contact HMI-panelen bekijken en bedienen

Aan de slag met toegang op afstand voor PLCnext

Ervaar het opzetten van een beveiligde verbinding met jouw PLCnext-controller in slechts enkele minuten! Installeer de IXON Cloud Connector in de PLCnext store, of vraag een IXrouter Starter Kit aan.