05-11-2019
Sjors de Kleijn

Veilig toegang op afstand voor Allen-Bradley/Rockwell Automation PLCs

Veilige VPN-toegang voor programmeerbare controllers van Rockwell Automation en industriële machines.

Met toegang op afstand via VPN kun je op afstand problemen oplossen en Rockwell Automation- en Allen-Bradley-controllers programmeren. Operationele problemen waar technici mee te maken hebben, zijn in de praktijk een stuk efficiënter op te lossen als je op afstand toegang hebt tot de controller. Een randvoorwaarde voor industrial remote access is dat machines dan wel via internet op een veilige en betrouwbare manier te benaderen zijn. Want uiteindelijk wil niemand de veiligheid of de bedrijfsvoering in gevaar brengen door zomaar iedereen via internet toegang te geven tot zijn machines en de bijbehorende data.

IXON Cloud is ontworpen om toegang op afstand tot machines zo eenvoudig mogelijk te maken. Hierdoor is het ook een fluitje van een cent om machines en installaties bij klanten of in het veld gemakkelijk op afstand te kunnen programmeren en monitoren via het internet. IXON Cloud is volledig compatibel met Rockwell Automation / Allen-Bradley. Dankzij de IXrouter zijn ze supersnel met ons IoT-platform te verbinden en benaderen.

Veilige toegang op afstand voor Allen-Bradley PLC-controllers

Het opzetten van een veilige VPN verbinding naar Allen-Bradley PLCs van waar dan ook ter wereld is een fluitje van een cent met de IXrouter en onze remote service portal. Met de IXrouter verbindt je je Rockwell of Allen-Bradley PLC controllers veilig via een VPN tunnel met IXON Cloud. Je machines zijn zo in een paar minuten via ons platform verbonden en veilig te benaderen.

De IXrouter is IXON’s industriële VPN router en edge gateway. De verschillende modellen van de IXrouter kunnen een internetverbinding opzetten via ethernet, 4G/LTE en/or Wi-Fi. De IXrouter maakt het niet alleen mogelijk om verbinding te maken met de Rockwell/Allen-Bradley PLC controller maar kan ook volledig toegang bieden tot andere industriële componenten in het machinenetwerk zoals HMI's , IP camera's, robots of sensors. Voor optimale afscherming tussen het machinenetwerk en het bedrijfsnetwerk en het internet beschikt de IXrouter over een ingebouwde firewall. Met de IXrouter kun je ook eenvoudig machinegegevens verzamelen en opslaan in IXON Cloud – zonder één regel code te schrijven of aan te passen. Definieer de variabelen die je wilt loggen in IXON Cloud en creëer je eigen dashboards of alarmen.

In deze korte video demonstreren we hoe je veilig toegang op afstand krijgt tot je industriële apparatuur met de IXrouter en IXON Cloud:

IXON Cloud voor toegang op afstand via VPN voor Allen-Bradley PLC's

Gebruik van IXON Cloud voor Allen-Bradley-controllers biedt grote voordelen:

• Eén web-portal voor het beheren van alle machines en gebruikers
  • Plug & Play setup zonder extra software (volledig web-gebaseerd)
  • Internettoegang via Ethernet, 4G/LTE en Wi-Fi dankzij de IXrouter
  • Wi-Fi kan tegelijk gebruikt worden voor Host en Access Point-modus
  • Veilige VPN verbindingen op zowel desktop als met onze mobile apps
  • Hoogwaardige beveiliging en een dedicated Security Officer
  • Toekomstbestendig en schaalbaar. Ideaal dus om al je klantbehoeftes te bedienen dankzij toegevoegde IoT-functionaliteit voor datalogging, opslag, alarmeringen en datavisualisatie.

Schrijf je in voor de Free Product Tour om ons platform te ervaren en alle features te ontdekken.

Dataloggen met Allen-Bradley PLC's en IXON Cloud

Dankzij de datalogging-mogelijkheden van IXON Cloud is het mogelijk om data van Allen-Bradley apparatuur veilig in IXON Cloud te bewaren en benutten. De IXrouter verzamelt, cachet, prepareert en verstuurt de data automatisch via een veilige verbinding van de Allen-Bradley naar de IXON Cloud. Definieer simpelweg de variabelen die je wilt gebruiken en het interval (log on interval, log on change, or log on trigger) en de data-acquisitie gaat van start.

De verzamelde data kan vervolgens worden gebruikt voor verdere analyse en optimalisatie van systemen of processen. Ook is het mogelijk om op basis van deze data alarmmelding te versturen (handig als er op een alarmknop wordt gedrukt of de productielijn stilvalt) of om je eigen (live) dashboards samen te stellen voor condition monitoring op de werkvloer of in de boardroom.

IXON ondersteunt diverse industriële protocollen, zoals Modbus TCP/IP, OPC-UA, MELSEC en Ethernet/IP protocollen. Deze protocollen kunnen worden gebruikt om de variabelen van de controller of gekoppelde componenten met de IXrouter te monitoren.

Alarmen maken en versturen met Allen-Bradley-controllers

Ontvang waarschuwingen over belangrijke machine-events om downtime te verminderen of om onderhoudsbeurten beter te plannen. Met alarmeringen en notificaties van IXON Cloud regel je in een mum van tijd dat je push-berichten of e-mails voor belangrijke gebeurtenissen kunt uitsturen, zonder dat je eerst uren moet sleutelen. Gebruik deze functionaliteit om voorvallen te monitoren en alarmen te activeren, zowel op de werkvloer als off-site.

Definieer simpelweg wanneer (variabele, voorwaarden en prioriteit) het alarm getriggerd moet worden en wie de instructies moet ontvangen.

Allen-Bradley webserver (HTTP) op afstand benaderen

IXON ontwikkelde Web Access zodat je eenvoudig veilig verbinding kunt maken met de HTTP(S) server van de machine zonder een VPN-tunnel te hoeven opzetten. Op deze manier kun je de webserver van de machine op elk mobiel of desktopapparaat met een internetverbinding op een veilige manier met één druk op de knop benaderen. Zo kun je de Allen-Bradley webserver direct en veilig met een browser benaderen en beheren zonder extra software te hoeven installeren. In onderstaande afbeelding zie je hoe dit werkt.

Deze stappenlaten zien je hoe je een HTTP of HTTPS service opzet in IXON Cloud.

IXON Cloud: Bekijk en bedien Rockwell/Allen-Bradley touch panels op afstand op je  smartphone. IXON Cloud: Bekijk en bedien Rockwell/Allen-Bradley touch panels op afstand op je smartphone.

Bekijk, bedien en beheer HMI touch screens op afstand

Met Remote Access via VPN kun je op afstand een beveiligde verbinding opbouwen met het PLC-machinenetwerk. Maar IXON Cloud ondersteunt daarnaast ook het VNC-protocol, om op afstand toegang te krijgen tot elk industrieel systeem dat is aangesloten op de Allen-Bradley-controller en beschikt over een VNC-server. Deze functionaliteit is inbegrepen bij aanschaf van een IXrouter. Er zijn dus geen meerkosten aan verbonden.

Monitor touch panels op afstand met VNC

Dankzij IXON Cloud Web Access kun je het VNC-protocol bijvoorbeeld gebruiken om touch panels te monitoren. Dit geldt niet alleen voor touch screens van Allen-Bradley / Rockwell Automation, maar voor álle merken HMI. Zo kun je ze op afstand met een je favoriete browser of onze mobiele apps bedienen.

Tip: Download de IXON Cloud app voor het ontvangen van push-berichten, benaderen van dashboards, HMIs, robots, IP-camera's of de webserver van Allen-Bradley-hardware op je smartphone. Beschikbaar voor iPhone en Android.

Starter Kit voor Allen-Bradley PLC's

Ervaar het gemak van IXON Cloud en Allen-Bradley-controllers zelf! Maak snel een gratis IXON Cloud-account aan. Of vraag de Starter Kit aan, bestaande uit een IXrouter en alle verdere benodigdheden, zodat je deze rustig met je eigen hardware kunt uitproberen.

((Starter Kit aanvragen))